Isotopen onderzoek van het hart (MIBI)

Met dit onderzoek wordt de doorbloeding en de pompfunctie van uw hart onderzocht. Daarvoor wordt op twee verschillende dagen (eenmaal na een cardiale inspanning en eenmaal in rust) een isotoop (99mTc-MIBI) via infuus ingespoten. Dit is een radioactieve stof die wordt opgenomen door de hartspiercellen en ook een kleine dosis straling afgeeft. Deze straling kan worden waargenomen worden met een gamma camera op de afdeling nucleaire geneeskunde. Vergelijking van deze 2 beelden (na inspanning versus in rust) geeft de cardioloog inzicht in de doorbloeding van het hart. De cardiale inspanning wordt bereikt door een fietsproef of met behulp van medicatie die een inspanning nabootsen.

 

Voor beide onderzoeken is het nodig dat u nuchter bent. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen, 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten en 8 uur voor een normale maaltijd. U mag uw medicatie innemen met een slokje water, tenzij anders uw arts dit anders heeft vermeld.

 

Meetdag 1: Meting na inspanning

U meldt zich aan op de raadpleging cardiologie. Een inspanning zal worden uitgelokt door een fietsproef of door het inspuiten van medicatie indien een fietsinspanning niet mogelijk is. Er wordt voorafgaand aan de inspanning een infuus geplaatst om bij piekbelasting het isotoop in te spuiten. Voor de scan door de afdeling nucleaire geneeskunde nadien, dient u een vettige maaltijd (bv boterham met kaas, melk) te eten. Deze kan u van thuis meebrengen.

 

Meetdag 2: Meting in rust

U dient zich s’morgens, nuchter aan op de dienst Nucleaire geneeskunde. U zult daar een inspuiting met 99mTc-MIBI krijgen in een ader van de arm. Nadien dient u ongeveer één uur in de wachtzaal of het restaurant te wachten. U moet dan een, liefst wat vettige maaltijd (bv. met kaas, melk) eten. Daarna wordt de isotopenscan uitgevoerd (dus bij rust). Dit duurt ongeveer 15 minuten.

De dagen waarop het onderzoek doorgaat wordt best contact vermeden met kinderen of zwangere vrouwen.