Het normale hart

Het hart is een holle spier in onze borstkas dat ons bloed doorheen het lichaam pompt. Het hart pompt zuurstofrijk bloed via de slagaders naar de spieren en organen. Deze sturen op hun beurt zuurstofarm bloed terug naar het hart via de aders.

 

Het hart werkt in twee delen: een zuurstofarme kant en een zuurstofrijke kant. Het ‘gebruikte’ zuurstofarme bloed komt aan de rechterkant in het hart en wordt naar de longen gepompt. De linkerkant van het hart ontvangt vervolgens het ‘verse’ zuurstofrijke bloed uit de longen en verdeelt het over het lichaam. Deze actie gebeurt in één pompbeweging: de hartslag. Per minuut wordt er ongeveer 4 à 5 liter bloed rondgepompt.

 

 

Het hart is opgebouwd uit vier kamers: twee voorkamers (atria) en twee kamers (ventrikels), gescheiden door hartkleppen. Het hart bevat 4 hartkleppen die ervoor zorgen dat het bloed in één richting stroomt. Als de hartkleppen goed werken gaan ze open en sluiten ze perfect zonder terugvloei.  Het zuurstofarme bloed komt aan in de rechtervoorkamer en gaat via de rechterkamer naar de longslagader. Vervolgens gaat het zuurstofrijke bloed uit de longen via de linkervoorkamer naar de linkerkamer en zo naar de aorta.

 

Het hart zelf ontvangt zuurstofrijk bloed via de kransslagaders (coronairen) die zelf vertakken uit de  aorta. Deze kransslagaders liggen aan de buitenkant van het hart. Er is een grote rechter kransslagader (RCA) en een grote linker kransslagader (hoofdstam) die in 2 grote takken splitst (LAD en CX).

 

Het elektrisch geleidingssysteem (hartritme) van het hart zorgt ervoor dat het hart volgens een bepaalde snelheid op een vaste volgorde samentrekt, eerst de voorkamers, nadien de kamers. De elektrische geleiding start bij de sinusknoop die ervoor zorgen dat de voorkamers samentrekken en het bloed doorpompen naar de kamers. Het signaal wordt door de sinusknoop doorgegeven aan de atroventriculaire knoop (AV knoop), die op zijn buurt de kamers activeert en laat samentrekken via de bundeltakken en purkinjevezels. Het bloed wordt via de kamers naar de rest van het lichaam gepompt.