Hoge Bloeddruk

De samentrekking van ons hart, stuwt het bloed door de slagaders en is zo verantwoordelijk voor de bloeddruk. Deze bloeddruk is het hoogst wanneer het hart samentrekt. Dit heet de bovendruk of systolische bloeddruk. Als het hart ontspant dan zakt de bloeddruk. Dit heet de onderdruk of diastolische bloeddruk.

De bloeddruk is te hoog als bij herhaalde metingen door arts of verpleegkundige deze meer dan 140/90 mmHg bedraagt. De bloeddruk kan ook stijgen ten gevolge van de stress wanneer u naar het ziekenhuis komt (witte jas hypertensie). Bij metingen thuis dient de bloeddruk lager dan 135/85mmHg te zijn.

 

Omdat de bloedvaten door het verouderingsproces minder elastisch worden stijgt de bloeddruk op latere leeftijd. Daarom mag de bovendruk bij personen ouder dan 80 jaar oplopen tot 150-160 mmHg.

 

Symptomen

Een hoge bloeddruk veroorzaakt geen pijn of onmiddellijke klachten.

Wanneer een hoge bloeddruk echter onbehandeld blijft, kan deze aanleiding geven tot belangrijke hart- en vaatziekten of andere orgaan afwijkingen zoals een hartinfarct, hartfalen, verminderde nierfunctie, beroerte, oog afwijkingen…

 

Oorzaken

In de overgrote meerderheid van de gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Men spreekt dan van essentiële of primaire hypertensie. Vaak komt verhoogde bloeddruk in de familie frequenter voor.

Bij secundaire hypertensie, is de hoge bloeddruk het gevolg van nieraandoeningen, hormonale aandoeningen, obstructief slaap apneu of bepaalde geneesmiddelen.

 

Diagnose

De bloeddruk is geen stabiel gegeven maar schommelt voortdurend gedurende de dag. Fysieke inspanningen en emoties kunnen de bloeddruk doen stijgen. Daarom zijn meerdere metingen gespreid over de dag noodzakelijk. Bovendien zijn er dag-nacht variaties.

Met een 24-uursbloeddrukmeting krijgt men een goed beeld van de bloeddruk gedurende dag en nacht, en tijdens dagelijkse activiteiten.

Als de diagnose gesteld werd, zal uw arts onderzoeken of er reeds schade is aan de verschillende organen.  Hiervoor kunnen aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd zoals:

  • Bloedonderzoek
  • Urine onderzoek
  • Elektrocardiogram
  • Echocardiografie
  • Oogonderzoek

Soms zal nagekeken worden of het eventueel een secundaire vorm van arteriële hypertensie betreft. Bijvoorbeeld bij moeilijk behandelbare verhoogde bloeddruk kan het slaappatroon onderzocht worden om het slaapapnoe syndroom op te sporen.

 

Behandeling

In eerste instantie zijn leefstijladviezen noodzakelijk:

  • Gewichtsverlies in geval van obesitas of zwaarlijvigheid
  • Wijziging van de voedingsgewoonten
  • Minder zout; meer groenten en fruit
  • Lichaamsbeweging
  • Rookstop

Zo nodig zal medicatie opgestart worden.