Coronaire CT-scan

De coronaire CT-angiografie is een recente techniek om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Via een eenvoudig infuus met contraststof en een hoogwaardige scanner worden beelden gemaakt van de kransslagaders maar ook van de andere structuren zoals hartspier en hartkleppen.

 

Uw cardioloog is het best geplaatst om te oordelen of u in aanmerking kan komen voor deze onderzoekstechniek.

Voor het onderzoek is het nodig dat u nuchter bent. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen, 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten en 8 uur voor een normale maaltijd.

U mag uw gewone medicatie wel innemen met uitzondering van medicatie die uw hartslag kan versnellen. Om een optimale beeldkwaliteit te garanderen, moet uw hartslag tussen de 50 en 60 slagen per minuut zijn, daarom zal soms specifieke medicatie gegeven worden (bètablokker) die de hartslag doet vertragen. Om de kroonsslagaders mooi open te zeten voor evaluatie zal soms ook medicatie onder de tong worden toegediend.

 

Het onderzoek vindt plaats op de dienst Radiologie op afspraak. U meldt zich hiervoor op de dag van uw afspraak tijdig aan met uw identiteitskaart aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens meldt u zich aan bij het secretariaat van de Radiologie (routenummer 68). Net voor het onderzoek krijgt u elektrodes op de borstkas gekleefd om uw hartslag te kunnen op volgen, vergelijkbaar met een klassiek elektrocardiogram. Uw bloeddruk wordt eveneens opgevolgd tijdens het onderzoek. Er wordt een infuus in de arm geplaatst om de contraststof te kunnen toedienen. Daarna volgt een klassiek CT-onderzoek met op geregelde tijdstippen een ademstop van enkele seconden. U bent ongeveer 10 minuten in de scanruimte. Na uw onderzoek mag u onmiddellijk doorgaan.