Ontsteking van het hart

Er zijn verschillende soorten ontstekingen in het hard.

De meest frequente zijn:

  • Endocarditis
  • Myocarditis
  • Pericarditis

 

Endocarditis

Endocarditis is een ontsteking van de hartklep die meestal wordt veroorzaakt door een bacterie uit het eigen lichaam die door een verwonding van de huid, het mondslijmvlies, het tandvlees of de darmwand de bloedbaan is binnengedrongen. De symptomen zijn vaak in het begin vrij aspecifiek en kunnen lijken op een griep. De diagnose wordt gesteld door bloedculturen en echocardiografie. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de bacterie uit uw lichaam te krijgen. Hiervoor wordt u doorgaans opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u gedurende 4-6 weken antibiotica. Indien een hartklep dusdanig is aangetast kan een operatie aangewezen zijn.

 

Myocarditis

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier zelf. De oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen, meestal ontstaat het door een voorafgaande virale infectie. De symptomen zijn een ademhalingsgebonden pijn maar kunnen ook lijken op die van een hartinfarct. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de schade aan de hartspier. De diagnose wordt gesteld door een bloedonderzoek, electrocardiogram, echocardiografie, MRI van het hart en soms een biopsie. De behandeling bestaat meestal uit ondersteunende therapie en ontstekingswerende medicatie.

Pericarditis

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje, het vlies waarin het hart ligt. De oorzaak is typisch ook een voorafgaande virale infectie, maar het kan ook ontstaan na een hartinfarct, hartoperatie of andere medische aandoeningen. De symptomen zijn typisch ademhalingsgebonden pijn, kortademigheid, grieperig gevoel en/of koorts. De diagnose wordt typisch gesteld door een bloedonderzoek, electrocardiogram, echocardiografie of MRI hart. De behandeling bestaat typisch uit ontstekingsremmers die vaak langdurig genomen dienen te worden. Als er teveel vocht in het hartzakje blijft zitten, spreekt men van een tamponade. Het hart kan hierdoor niet meer goed pompen en soms is het nodig een punctie uit te voeren. Een andere complicatie kan zijn dat het hartzakje krimpt (pericarditis constrictiva) waarbij het soms nodig is het hartzakje operatief te verwijderen.